Meteen naar de inhoud

Focus op de juiste keuze

Probleemverkleining
Vaak is een probleem niet zo groot of onoverkomelijk als het lijkt. Maar het omgekeerde komt ook voor. Onverwachte uitkomsten, onbedoelde consequenties, ontoereikende middelen, overhaaste beslissingen en onvoorziene omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Waar te beginnen? De 7A methode van zi helpt bij identificatie van problemen, voordat ze zich voordoen, en maakt ze één voor één klein.

Onttwijfeling
Een gebrek aan keuzes, maar ook een teveel aan mogelijkheden leidt tot twijfel en besluiteloosheid. Behalve met intuïtie (systeem 1) is dat te doorbreken door alle mogelijkheden, met oorzaken en gevolgen, als strategische opties in context te zetten. zi maakt daarmee een einde aan de twijfel.

Aanscherping
Elke beslissing heeft gevolgen. Iedere keuze vormt de context voor volgende beslissingen. In het verleden gemaakte keuzes hebben consequenties voor toekomstige mogelijkheden.
Volgens Artistoteles leidt een verstandige keuze tot geluk. Maar een foute keuze is niet zomaar ongedaan te maken. Het is niet voldoende om louter consistente keuzes te maken, met een zo klein mogelijk kans op onbedoelde cumulatieve gevolgen. Want als de omstandigheden veranderen, komen alle eerdere keuzes in een nieuw daglicht te staan. Het is dus van belang de strategische keuzecontext periodiek tegen het licht te houden en het perspectief te blijven aanscherpen.

Acceleratie
U heeft een gouden idee, een werkend concept, een stevig prototype en een eerste klant. Wat nu? Waarin moet u investeren? Wordt uw partner straks uw concurrent? Is het product wel helemaal klaar voor de markt? Gaan anderen met uw vondst aan de haal? Waar moet u zelf op concentreren? Bent u liever uitvinder, ondernemer of manager? Hoe nu verder? zi zet de strategische opties op een rij, helpt bij het uitzetten van de koers en initieert de acceleratie.

Actieve vermogens
Naarmate de wereld sneller verandert is “business as usual” steeds minder een reële optie. zi activeert verborgen vermogens en latente talenten.
In de afgelopen dertig jaar heeft zi gewerkt voor (beursgenoteerde) ondernemingen en nieuwe bedrijven in de Verenigde Staten, Singapore, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zwitserland, Hongarije, Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. Sinds 2003 werkt 7A vooral voor familiebedrijven, coöperaties, culturele ondernemers, cultuurstichtingen en innovatieve bedrijven met een DGA aan het hoofd.

Diagnose
Heeft u naar uw gevoel te weinig keuzes? Of juist te veel? Ontbreekt de context om een verklaarbare keuze te maken? Heeft u een rapport waar u niets mee kunt? Heeft uw strategie een stresstest nodig? Neem dan contact op met zi voor een diagnose.

Spraakmakende productieprecisie
In sommige sectoren is zi ook actief bij de uitvoering, nadat de strategische keuzes zijn gemaakt. Op de achtergrond als toezichthouder of als coöperatieve ondernemer bij transities. Als puntige voorlichter of redactieplanner. En met uiterste precisie bij Productiehuis P22.