Meteen naar de inhoud

innovatie als sport/oorlog

  Het mag van de fijnslijpers geen disruptie meer heten, maar verliezers waren er wel degelijk. Een duit in het disruptiedebat zakje. Innovatie als sport/oorlog.

  Van Moore tot Google
  Wintel won Thinclient vs PC. Snellere chips maakten PCs steeds krachtiger en goedkoper, terwijl servers en andere centrale computers niet zo snel werden vernieuwd. Sindsdien gelooft iedereen in de wet van Moore.
  Cisco won Client-server vs PC-network. Always on abonnementen en “gratis internet” leidden ertoe dat iedereen kon vertrouwen op internet toegang. Het internet werd de information superhighway. Het netwerk werd de computer, maar Sun maakte dat niet meer mee als zelfstandig bedrijf.
  Google won Portal vs Search. Snelle internetexchanges en grote serverparken maakten cachen van zoekresultaten mogelijk. Een vaste Startpagina was niet meer nodig. Snel opzoeken werd de norm. Ook URLs hoefden niet meer te worden onthouden als Google alles kon vinden. Sindsdien is Google-en een standaardwerkwijze geworden. Maar Startpagina, Pointcast en Yahoo zijn nog niet verdwenen en pundits verwachten ook veel van informatiecuratoren en slimme filters die rekening houden met locatie en activiteiten van gebruikers en hun vrienden om situatiespecifieke informatie te kunnen versturen. Nu zoekresultaten steeds meer verweven raken met reclame en Apple DuckDuckGo aanbeveelt lijkt de hegemonie van Google zijn piek te hebben bereikt. Wie gaat de post-disruptieve advertentie oorlog eclips winnen nu dagbladen worden verBlendled en tv geNetflixed?

  P2P in the pocket
  vuurvliegjeSmartphone wint Desktop vs PDA. Draagbare apparaten krijgen steeds grotere schermen, die niet meer met een muis of pennetje maar gewoon met dikke vingers worden bediend. PC varianten komen in de verdrukking tussen kindles en smartphones.
  Firefly wint Reclame vs Recensies (aanbevelingen)
  Cloud wint Disk vs Network. Bandbreedte (2G, 3G, 4G, 5G) is een eerste levensbehoefte (naast gas, water en licht), niemand heeft meer een stratenboek of reisburo catalogus nodig.

  Van chip naar cloud
  Nu overal chips in zitten, met internet toegang, speelt de platformstrijd zich steeds minder af via desktop en home screen. Onder de motorkap worden meer berichten verstuurd dan via de privacygevoelige muis. Het interfacefront verschuift naar APIs, AOSP, lightning en thunderbolt stekkers, NFC, BT4, WiFi 802.11ac en 5G protocollen. Ook op het tweede en derde scherm blijven de apps over elkaar heen tuimelen. Wie wint App vs Website? Scherm (Google), Computer (Apple), Shop (Amazon) of Social (FB)? WhatsApp, Messenger, Inbox en WeChat maken gehakt van Outlook. Maar email sterft niet zomaar uit.
  Het vierde kwartaal nieuws gaat verder met ontbundelde iTunes Apps, iBeacons en nieuwe big data experimenten. En de toegevoegde waarde van de lightning stekker voor alle Healthkit peripherals met sensors.
  zie
  Amazon Fire Phone maakt van elke winkel een Amazon showroom, Amazon has no taste
  Apps vs Websites, Google vs Apple
  Overname van Beats

  Accu´s en platformintelligentie
  Airbnb is Uberal Peerby en de foto´s staan meteen op de plaats waar iedereen ze kan like-n. Thuis staan stapels laptops, netbooks, zachte en harde schijven, memorysticks, CDs, DVDs, HDDs, NASsen te verstoffen, zo lang iedere phablet line of sight heeft naar de drones in de cloud. Maar er valt onderweg nog wel veel te verbeteren op accugebied. iFind, de smart tag die energie zou oogsten uit WiFi signalen, blijkt voorlopig niet meer te zijn dan een kickstarterscam. En zolang niemand het zeker weet adviseert Apple om de Watch elke nacht aan het infuus te doe. Daar sta je dan, zonder beats halverwege de marathon.
  Ook andere innovatiedromen zijn nog ver weg, zoals de zelfsturende auto (GPS, Maps) zonder ongelukken, de zelfbestellende ijskast (internet of things) die ook de deur opendoet voor Albert, de zelfkokende magnetron/bakmachine (rfid menu) die ook roert en afblust en de 24/7 digitale dokter aan de pols (self tracking, fuelband, AppleWatch, Band, Beats buds) die geen vals positieve ziekmeldingen doet. Misschien blijven het eeuwige beloftes waarvan de applicatieconcepten al sinds 1984 bestaan, maar waarvan de technische platforms met bijbehorende kunstmatige intelligentie, compatibele Homekit domotica en spraakbesturing nog steeds in de kinderschoenen staan. En welk platform krijgt digitale vingers in de kassa?